Zapiekanka obiadowa z tortellini to świetny pomysł na domowy obiad. Można ją przygotować w bardzo szybkim czasie, co jest jej ogromną zaletą. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis na blogu Przepiski.pl. Ja wybrałam jednak tortellini z nadzieniem serowym, bo takie najbardziej mi smakuje.
Zapiekanka z tortellini wyszła naprawdę przepyszna. Dodatkowo jest bardzo łatwa do odgrzania, dzięki czemu możemy przygotować ją w większej ilości, by mieć gotowy obiad na dwa dni. Ja bardzo lubię takie rozwiązania a Wy?
ZAPIEKANKA OBIADOWA Z TORTELLINI
Składniki
- 250 g tortellini z serem
- 250 g sera żółtego
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 200 g szynki z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 250 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Pierożki tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Szynkę kroimy w kostkę, wykładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do śmietany dodajemy 2 łyżki ketchupu, całość mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię. Podgrzewamy kilka minut. Następnie dodajemy żółty ser oraz ugotowane pierożki tortellini. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.