Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Borówkowa rozkosz

Borówkowa rozkosz

Dziś mam dla Was kolejne pyszne ciasto tym razem z borówkami. Ciasto jest bardzo podobne do malinowej chmurki. W tym jednak przypadku zostały użyte borówki i galaretka o smaku borówkowym, które zapewniają inne doznania smakowe. Całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

Ciasto borówkowa rozkosz idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na wyjątkowe okazje. Wyśmienicie smakuje i wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy jedynie postępować zgodnie z instrukcją i gwarantuję, że każdy z was z łatwością przygotuje to obłędne ciasto w domu.

BORÓWKOWA ROZKOSZ PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • mąka pszenna – 160 g
  • masło – 120 g
  • żółtka jajek – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy – 1 opak.
  • cukier zwykły – 3 łyżki

Warstwa galaretkowa z borówkami

  • borówki – 400 g
  • galaretka borówkowa – 2 opak.
  • woda – 800 ml

Warstwa śmietankowa

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka kremówka 30 % – 500 ml
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • woda – 60 ml

Beza

  • cukier – 180 g
  • białka jajek – 4 szt.
  • płatki migdałów – 50 g
  • skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
  • szczypta soli

Przygotowanie

Kruche ciasto:

  • Na stolnicę przesypujemy przesianą przez sito mąkę i robimy w niej wgłębienie. We wgłębieniu umieszczamy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Całość ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

Galaretka z borówkami:

  • Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, studzimy i wsypujemy borówki. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka lekko stężała.
  • Następnie tężejącą galaretkę z owocami przekładamy na kruchy spód. Całość wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Warstwa śmietankowa:

  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę i ciasto wstawiamy do lodówki.

Beza:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej piany. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  • Masę wykładamy na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy kształt naszej blaszki (24×24). Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Upieczoną i wystudzoną bezę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
ciasto z borówkami
kruche ciasto z borówkami
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *