Kurczak w sosie porowym to danie, które z pewnością pokochacie, już po pierwszym kęsie. Kurczak jest mega soczysty i delikatny a dodatek kremowego sosu porowego podkreśla jego smak.
Fajnie smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki, idealnie sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej.
Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcję, jak przygotować kurczaka w sosie porowym. Po zapoznaniu się z przepisem przekonacie się sami, jak proste i szybkie jest to danie. Smacznego!
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE POROWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 por
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy z obu stron.
- Na osobnej patelni roztapiamy masło i przekładamy pokrojonego pora. Podsmażamy kilka minut.
- Śmietankę mieszamy z mlekiem, kurkumą, odrobiną papryki słodkiej, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Na patelnię z porem przekładamy podsmażonego kurczaka, zalewamy śmietanką i podgrzewamy, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.