Kurczak w sosie z cukinią i marchewką to super pomysł na danie z kurczaka! W tym wydaniu filet z kurczaka smakuje naprawdę świetnie! Jest mięciutki, aromatyczny a kremowy sos nadaje mu lekkości i smaku.
Przepis na kurczaka z cukinią i marchewką jest bardzo prosty, a całe danie robi się naprawdę szybko i sprawnie. Zaserwowałam je z ziemniakami i mizerią. W tym wydaniu smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam także z ryżem czy kaszą. Poniżej znajdziecie przepis i listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania. Myślę, że naprawdę warto wypróbować przepis! Smacznego 🙂
PRZEPIS NA KURCZAKA Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz curry. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy, pozbawiamy nasion i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce.
- Na patelni roztapiamy odrobinę masła, przekładamy cebulę, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy cukinię oraz marchewkę. Całość razem dusimy kilka minut. Po czasie wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Po czasie dodajemy kurkumę oraz słodką paprykę, mieszamy.
- Na patelnię z cukinią, marchewką i cebulką przekładamy kurczaka, całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
- Do śmietany dodajemy kilka łyżek sosu z patelni, by ją zahartować, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość podgrzewamy kilka minut, co chwilę mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.