Makowiec przeplatany to świetny pomysł na pysznego makowca na święta. Ten drożdżowy makowiec jest przepyszny i idealny na słodką przekąskę nie tylko w święta! Domowa masa makowa w połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym smakuje naprawdę świetnie.
Przepis na domowego makowca wcale nie jest trudny i skomplikowany. Jeśli macie ochotę na coś pysznego, zapraszam do zapoznania się z przepisem.
MAKOWIEC PRZEPLATANY – PRZEPIS
Składniki
Masa makowa
- 400 g maku
- 8 łyżek płynnego miodu
- 80 g masła
- 2 ubite białka
- 1 szklanka ulubionych bakalii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
Ciasto drożdżowe
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g roztopionego masła
Dodatkowo
- 1 jajko
Wykonanie
Masa makowa
- Mak zmielić, jeśli kupiliście mielony, należy ten krok pominąć. Następnie mak zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć z wody, za pomocą gęstego sita lub gazy. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód i wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić. Masę odstawić do przestygnięcia, następnie do masy dodać ubite białka i bakalie, wymieszać
- Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do większej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn i zagnieść za pomocą dłoni lub robota. Dodać roztopione masło i zagniatać, aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzić przygotowaną masę makową i zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Roladę za pomocą ostrego noża przeciąć na środku, zostawiając nienaruszone brzegi. Przez wycięty otwór przełożyć najpierw jeden koniec, a później drugi tak jak w przypadku faworków. Roladę posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 35-40 minut.