Zapraszam wszystkich na pyszne placuszki z twarogu sernikowego. Niesamowicie delikatne, lekkie i puszyste! Najlepiej smakują z dodatkiem cukru pudru!
Placuszki z twarogu sernikowego to fajny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia a także śniadanie czy kolację na słodko. Są bardzo szybkie do zrobienia i każdemu smakują. Zapraszam na przepis!
PLACUSZKI Z TWAROGU SERNIKOWEGO – PRZEPIS
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 500 g twarogu z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
- Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Pamiętajcie, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcję ciasta za pomocą łyżki. Smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.
- Placuszki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i serwujemy z cukrem pudrem.