Proziaki to tradycyjne pieczywo pochodzące z podkarpacia. Ich nazwa pochodzi od „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Bułeczki są przygotowywane właśnie na sodzie, a nie drożdżach, czy proszku do pieczenia.
Przepis na proziaki jest prosty i szybki, a same bułeczki są puszyste, delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z domowym masełkiem czosnkowym, lub na słodko – z powidłami. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne proziaki, które przygotujecie bez użycia piekarnika.
PROZIAKI Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki (na ok. 10 bułeczek)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie
1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz sodę. Następnie wbić jajko, dodać cukier i wlać kefir. Całość wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy (ciasto może być lekko klejące).
2. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
3. Przy pomocy foremki lub większego kubka wykrawać krążki.
4. Gotowe krążki odstawić na 15 minut i przykryć bawełnianą ściereczką.
5. Bułeczki smażyć na suchej patelni z grubym dnem na średnim ogniu przez około 10-12 minut, co 2 minuty obracając z jednej strony na drugą.