Mięciutkie, delikatne i puszyste oponki czy też pączki z dziurką. Fajny przepis na słodką przekąskę w ciągu dnia, idealne na drugie śniadanie czy dodatek do filiżanki kawy. Można je udekorować cukrem pudrem, lukrem czy też czekoladą, wedle smaku.
Oponki z tego przepisu długo zachowują swoją świeżość i fajnie się przechowują. Sam przepis na oponki jest bardzo prosty i przyjemny. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na puszyste oponki, który Wam serdecznie polecam.
PUSZYSTE OPONKI – PRZEPIS
Składniki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 60 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 16 g cukru wanilinowego
Dodatkowo
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz wlewamy przygotowany rozczyn. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i całość mieszamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie wlewamy płynne masło.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie formujemy z niego kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki, a w nich otwory za pomocą nakrętki z butelki.
- Papier do pieczenia tniemy na kwadraty, nieco większe niż oponki.
- Oponki układamy na kawałkach papieru, a następnie na blaszce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, kładziemy oponki, papierem do dołu na gorący tłuszcz. Po chwili zdejmujemy papier i smażymy oponki z obu stron na rumiano. Następnie wykładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Przestygnięte oponki dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.