Sernik jest jednym z najbardziej lubianych wypieków. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten słodki przysmak jest przepyszny, pięknie wygląda i sprawdza się doskonale jako deser na różne okazje.
Dziś mamy dla Was przepis na idealny sernik z dodatkiem borówek i polewy z białej czekolady. Dodatek owoców dodaje sernikowi lekkości i orzeźwienia. Polewa z białej czekolady dodatkowo podkręca smak ciasta i odrgywa rolę dekoracyjną. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne ciasto na jakąś szczególną okazję lub po prostu do popołudniowej filiżanki kawy, sernik borówkowy sprawdzi się idealnie.
SERNIK BORÓWKOWY PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g zbożowych ciasteczek
- 100 g masła
Masa
- 5 jajek
- 500 g twarogu z wiaderka
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 80 g mleka w proszku
- 160 g cukru
Dodatkowo
- ok. 250 g borówek
- 1 tabliczka białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
- Przygotowujemy spód do ciasta. Ciasteczka zbożowe kruszymy na piasek, dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia.
- Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy masę ciasteczkową i ugniatamy. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- Czas na masę serową. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i krótko miksujemy tylko do połączenia.
- Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Na górze układamy umyte i osuszone borówki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 35 minut.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Wykończenie ciasta, czyli polewa czekoladowa. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Polewamy przestygnięty sernik.