Zapiekanka obiadowa to danie, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jej niewątpliwym atutem jest szybkość oraz łatwość w przygotowaniu i możliwość wykorzystania składników, które od dawna zalegają w Waszej w lodówce.
W dzisiejszym wpisie mam Dla Was przepis na zapiekankę muszelkową. Jest to zapiekanka do której został wykorzystany makaron muszelki, który następnie został wypełniony pysznym mięsnym farszem z warzywami. Całość zapiekana w piekarniku, podawana na gorąco urzeka smakiem i aromatem.
Zapiekanka muszelkowa doskonale sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Polecam przygotować i daję gwarancję, że posmakuje wszystkim domownikom.
ZAPIEKANKA MUSZELKOWA – PRZEPIS
Składniki
- makaron muszelki – ok. 20 sztuk
- filet z kurczaka – ok. 300 g
- ser żółty – 150 g
- cebula – 1 sztuka
- sos pomidorowy – 300 g
- papryka czerwona – 1/2 sztuki
- kukurydza – 1 szklanka
- przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
3. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przełożyć do cebuli i smażyć do zarumienienia.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do mięsa i dusić jeszcze przez kilka minut.
5. Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem pomidorowym.
6. Ugotowane muszelki wypełnić farszem z patelni i ułożyć w naczyniu na sosie.
7. Całość posypać startym na tarce serem.
8. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.