Ogórki w miodzie na zimę to bardzo smaczna przekąska z ogórków. Te zapasteryzowane w słoikach ogórki to fajny dodatek do obiadu, a także świetna przekąska na imprezy. Idealnie nadają się również do koreczków.
Przepis na ogórki w miodzie jest naprawdę prosty, więc póki sezon na ogórki w pełni, pokuście się o ich przygotowanie. Jestem pewna, że takie ogórki w miodzie posmakują również i Was! U nas co roku robię spore zapasy takich przetworów. Zapraszam na przepis!
OGÓRKI W MIODZIE DO SŁOIKÓW – PRZEPIS
Składniki ( 6 słoików 500 ml)
- 2 kg ogórków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 6 liści laurowych
- 6 łyżeczek gorczycy
- 12 ziaren pieprzu
- 12 ziaren ziela angielskiego
Zalewa
- 1100 ml wody
- 200 g cukru
- 6 łyżek miodu
- 200 ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Ogórki umyć i pokroić w grube plastry, nie obierać.
- Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w plastry.
- Do rondelka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól, przyprawy i zagotować. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do chłodnej zalewy dodać miód i wymieszać.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Do każdego ze słoików włożyć 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, paprykę, marchewkę i cebulę. Przełożyć pokrojone ogórki i zalać zalewą. Słoiki mocno zakręcić i zapasteryzować.
- Garnek wyłożyć ściereczką, ułożyć słoiki, tak by się nie dotykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i podgrzewać. Od momentu zagotowania pasteryzować 8-10 minut. Po czasie, słoiki delikatnie wyjąć, ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.