Wilgotny i szybki do zrobienia piernik przełożony powidłami śliwkowymi i polany polewą czekoladową. Wypiek idealny na święta.
Przepis na piernik przekładany powidłami śliwkowymi jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Piernik po upieczeniu pięknie pachnie, a powidła śliwkowe nadają mu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Piernik można upiec tuż przed świętami.
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 400 ml kefiru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 70 ml śmietanki kremówki
- 20 g masła
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier i przyprawę do piernika. Mieszamy.
2. Następnie wbijamy jajko i dodajemy miód, kefir oraz olej. Wszystko ponownie mieszamy do połączenia składników.
3. Masę przelewamy do keksówki o wymiarach 12×25 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
5. Po upieczeniu przestygnięty piernik przecinamy na 3 blaty i przekładamy powidłami śliwkowymi.
6. Polewa: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, pozostałe składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki już nam się połączą, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
7. Gotową polewę wykładamy na piernik.