Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to bardzo smaczna propozycja na wiosenną surówkę do obiadu. Warto ją przygotować w czasie, kiedy w naszym kraju mamy sezon na młodą kapustę. Oczywiście możemy surówkę przygotować z dodatkiem zwykłej białej kapusty, ale z dodatkiem młodej surówka jest nieco bardziej delikatna i moim zdaniem najlepsza!
Przepis na surówkę z młodej kapusty jest niesamowicie prosty a sama surówka ekspresowa w przygotowaniu. Idealnie nada się jako dodatek do obiadu. Będzie także świetnym dodatkiem do dań i przekąsek z grilla. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY I RZODKIEWKI
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Młodą kapustę pozbawiamy liści. Główkę przekrawamy na połówki lub ćwiartki i drobno siekamy za pomocą noża, lub na mandolinie.
- Marchewkę, rzodkiewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. Całość odstawiamy na 10-15 minut by smaki sie przegryzły.