Przepis na najprostszą i najlepszą sezonową tartę z owocami. Ja wykorzystałam borówkę amerykańską, ale możecie użyć także innych owoców. Delikatne kruche ciasto, przepyszny krem na bazie śmietanki i serka mascarpone oraz świeże owoce to idealna propozycja na małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam do wypróbowania!
TARTA Z MASCARPONE I BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto:
- 100 g schłodzonego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- borówki
Przygotowanie
1. Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie z ciasta ulepić kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Po upływie czasu ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Dno ciasta ponakłuwać widelcem na całej powierzchni.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu spód do tarty pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i zmiksować na najmniejszych obrotach do połączenia.
5. Na przestygnięty spód wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć borówki.