Zapiekanka gyros to jedna z lepszych propozycji na rodzinny obiad jakie znam. Jest smaczna, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składa się z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą łączą i tworzą danie wręcz idealne. Zapiekanka obiadowa gyros nawet po odgrzaniu na drugi dzień smakuje rewelacyjnie, dlatego polecam przygotować podwójną porcję.
ZAPIEKANKA GYROS PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 5 ogórków konserwowych
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 150 g tartej mozzarelli
- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
2. Ziemniaki obrać i pokroić plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na gaz. Posolić, przykryć pokrywką i doprowadzić do zagotowania. Następnie gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
3. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kosteczkę.
4. Cebulę pokroić w półkrążki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Majonez wymieszać z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem, tworząc sos.
6. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę podgotowanych ziemniaków, następnie cebulę, połowę sosu, usmażonego kurczaka, znów ziemniaki, sos, paprykę czerwoną, ogórki konserwowe i kukurydzę. Całość posypać tartą mozzarellą.
7. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.