Malinowa rozkosz to pyszne ciasto z malinami, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje. Jest łatwe w wykonaniu i nie potrzeba do niego wielu składników. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny deser z malinami, ciasto malinowa rozkosz z pewnością przypadnie wam do gustu.
CIASTO MALINOWA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 3 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
Warstwa czekoladowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Warstwa śmietankowa
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 250 g malin
- 50 g czekolady białej
- 50 czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Warstwa czekoladowa: W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Masę odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
- Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Pod koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę wymieszaj z kakao i przesyp do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki lub szpatułki.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt pozostaw do przestygnięcia.
- Masę czekoladową wyjmij z lodówki i przelej do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubij na puszystą masę. Krem wyłóż na przestygnięty biszkopt, na kremie poukładaj maliny.
- Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Krem wyłóż na maliny.
- Czekoladę mleczną oraz białą zetrzyj na tatce. Posyp wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki najlepiej całą noc do całkowitego stężenia.