Wiśniowa fantazja to wypiek, który nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego galaretką z wiśniami i pysznym kremem czekoladowym. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą łączą i tworzą niezapomniany smak. Przepis na ciasto z wiśniami jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej polecam przygotować ten słodki smakołyk na święta lub inne wyjątkowe okazje.
WIŚNIOWA FANTAZJA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 140 g cukru
- 30 g kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa z galaretką
- 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda)
- 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu)
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
Krem czekoladowy
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
- Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt po ostygnięciu podzielić na dwa blaty.
Warstwa z galaretką
- Wiśnie odcedzić z kompotu. Do kompotu dolać wodę, by łącznie było 600 ml płynu.
- Płyn podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim galaretki wiśniowe. Odstawić do przestygnięcia.
- Następnie do kompotu dodać wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami wyłożyć na jeden blat biszkopta i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem czekoladowy
- Śmietankę kremówkę podgrzać w rondelku z połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzoną śmietankę czekoladową ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na galaretkę i całość przykryć drugim blatem biszkopta. Wyłożyć pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać posypką czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.